Vitamín A
Vitamíny jsou pro zdraví člověka nezbytné. Stejně jako ostatní látky, dostávají se do organismu především prostřednictvím potravy. Každý z vitamínů je prospěšný určitým způsobem. Ne jinak je to i s vitamínem A. Doporučujeme : Vitamín A na pleť, který redukuje vrásky.
K čemu je důležitý vitamín A?
Pod pojmem „vitamín A“ si lze představit skupinu látek, které mají podobné chemické složení. Nejaktivnější je tzv. retinol (vitamín A1). Předstupni vitamínu A by se daly nazvat (provitamíny) karotenoidy, je jich asi 600, ale pro člověka mají asi největší význam beta karoten, lutein a lykopen. Z karotenoidů si organismus člověka dokáže vitamín A vyrobit sám a to především v tenkém střevě a v játrech.
Největší vliv má vitamín A na zrak. Díky němu člověk vidí dobře za šera a správně rozeznává barvy. Kromě toho zajišťuje růst, vývoj, kvalitu a funkčnost sliznic, kostí a krvetvorby. Ovlivňuje spermie a vajíčka, je potřebný pro správný vývoj plodu. Určitým způsobem se podílí na ochraně proti nádorovému bujení, zvláště karotenoid lykopen.
Co se může stát při nedostatku vitamínu A?
Nedostatek vitamínu A se projevuje poškozením tkání. Zejména tam, kde jsou buňky aktivní a dělí se. Příznaky mohou být různé a největší škodu lze pozorovat především na vlhkých částech – sliznicích. Mezi symptomy avitaminózy A patří:
- Ztráta chuti
- Zpomalení nebo zastavení růstu
- Šeroslepost
- Porucha imunity
- Vysychání sliznic
Při vysychání sliznice v očích dochází k poškození rohovky, což může vést až k oslepnutí. Při vzniku mnoha chorob se podílí nedostatek vitamínu A, mezi jinými jde např. o aterosklerózu a různé karcinomy. Mezi nejhorší důsledky nedostatku vitamínu A patří:
- Poruchy tvorby kostí.
- Nervové poruchy
- Smrt
V civilizovaných zemích jde o ojedinělé případy, týká se to spíš rozvojových zemí, kde je avitaminóza celkem častá.
Může dojít k předávkování vitamínu A?
Ano, k tomu skutečně může dojít. Vitamín A má určité rozmezí potřebné denní dávky. K přehledu slouží následující tabulka.
- děti do 3 let 0,4 mg
- děti 4-6 let 0,5 mg
- děti 7 - 10 let 0,7 mg
- nad 10 let 1 mg
- těhotné ženy 1,2 mg
- kojící ženy 1,6 mg.
Jde o doporučené denní dávky, které lze bez rizika překračovat dvoj až troj násobně.
Vysoké dávky vitamínu A jsou pro organismus toxické. V případě gravidity mohou být velmi nebezpečné, protože mohou poškodit vývoj končetin plodu. V těhotenství je lépe se vždy o užívání jakýchkoliv vitamínů, léků i přírodních produktů poradit s lékařem.
Pokud lze uvažovat o předávkování vitamínem A, přichází v úvahu jeho užívání v podobě léků a to po dobu několika měsíců v desetinásobné míře doporučené denní dávky. Jednorázově by musela být dávka až stonásobná. Z jídla je předávkování fakticky nemožné, muselo by jít výhradně a každodenně o konzumaci potravin obsahujících vyšší dávky vitamínu A, např. játra.
Předávkování se projevuje:
- apatií
- nevolností a zvracením
- suchou kůží
- padáním vlasů
- krvácením
- poruchou vidění
- bolestí kloubů
Předávkování provitamínů (karotenoidů) je nemožné. Při jejich zvýšeném přísunu lze pozorovat oranžové zabarvení kůže.
Další informace o zdraví a nemocech najdete na webech Únavový syndrom a Plané neštovice.
Jakým způsobem je pro člověka vitamín A dostupný?
Vitamín A se do organismu dostává především potravou, jak už bylo uvedeno výše. Zdrojem jsou nejen živočišné, ale i rostlinné produkty.
Živočišné (vitamín A) :
- játra
- mléčné výrobky
- vaječný žloutek
- rybí tuk
- ryby (zejména úhoř) a rybí játra
Rostlinné (karotenoidy) :
- zelenina – mrkev, petrželová a celerová nať, rajčata, paprika, špenát, kopr
- ovoce – meruňky, švestky, ananas, broskve aj.
Ovoce a zelenina by se měly konzumovat nejlépe syrové, varem nad 180°C se ničí.
Kromě potravy lze při nedostatku vitamínu A užívat tablety, které jej obsahují. Více se však doporučují doplňky stravy, které obsahují karotenoidy. Na kůži a sliznice beta karoteny, na oči lutein a na ochranu proti nádorovému bujení lykopen i beta karoten. Takových prostředků je dnes k dostání velké množství, jde převážně o přírodní produkty obohacené o vitamín E nebo Zinek, které usnadňují vstřebávání a zachování těchto látek.
Karotenoidy se používají s velkým úspěchem i k výrobě krémů proti stárnutí, opalovacích i samoopalovacích prostředků.
Závěr
Vitamín A spolu s provitamíny (karotenoidy) hrají důležitou roli v budování, vývoji i ochraně lidského organismu. Obecně platí, že je lépe předcházet potížím, správnou skladbou jídelníčku. Zdraví prospěšná je hlavně čerstvá zelenina a ovoce. Žlutě, oranžově a červeně zabarvené plody většinou obsahují karotenoidy. Když se k tomu občas přidá nějaká ryba bude to jistě zdraví prospěšné a nakonec i chutné.