Dostupnost
Jakým způsobem je pro člověka vitamín A dostupný?
Vitamín A se do organismu dostává především potravou, jak už bylo uvedeno výše. Zdrojem jsou nejen živočišné, ale i rostlinné produkty.
Živočišné (vitamín A) :
- játra
- mléčné výrobky
- vaječný žloutek
- rybí tuk
- ryby (zejména úhoř) a rybí játra
Rostlinné (karotenoidy) :
- zelenina – mrkev, petrželová a celerová nať, rajčata, paprika, špenát, kopr
- ovoce – meruňky, švestky, ananas, broskve aj.
Ovoce a zelenina by se měly konzumovat nejlépe syrové, varem nad 180°C se ničí.
Kromě potravy lze při nedostatku vitamínu A užívat tablety, které jej obsahují. Víc se však doporučují doplňky stravy, které obsahují karotenoidy. Na kůži a sliznice beta karoteny, na oči lutein a na ochranu proti nádorovému bujení lykopen i beta karoten. Takových prostředků je dnes k dostání velké množství, jde převážně o přírodní produkty obohacené o vitamín E nebo Zinek, které usnadňují vstřebávání a zachování těchto látek.
Karotenoidy se používají s velkým úspěchem i k výrobě krémů proti stárnutí, opalovacích i samoopalovacích prostředků.