Úvod Dostupnost

Dostupnost

Jakým způsobem je pro člověka vitamín A dostupný?

Vitamín A se do organismu dostává především potravou, jak už bylo uvedeno výše. Zdrojem jsou nejen živočišné, ale i rostlinné produkty.

Živočišné (vitamín A) :

  • játra
  • mléčné výrobky
  • vaječný žloutek
  • rybí tuk
  • ryby (zejména úhoř) a rybí játra

Rostlinné (karotenoidy) :

  • zelenina – mrkev, petrželová a celerová nať, rajčata, paprika, špenát, kopr
  • ovoce – meruňky, švestky, ananas, broskve aj.

Ovoce a zelenina by se měly konzumovat nejlépe syrové, varem nad 180°C se ničí.

Kromě potravy lze při nedostatku vitamínu A užívat tablety, které jej obsahují. Víc se však doporučují doplňky stravy, které obsahují karotenoidy. Na kůži a sliznice beta karoteny, na oči lutein a na ochranu proti nádorovému bujení lykopen i beta karoten. Takových prostředků je dnes k dostání velké množství, jde převážně o přírodní produkty obohacené o vitamín E nebo Zinek, které usnadňují vstřebávání a zachování těchto látek.

Karotenoidy se používají s velkým úspěchem i k výrobě krémů proti stárnutí, opalovacích i samoopalovacích prostředků.


Diskuse (2 komentáře)

monča, (09. 03. 2011 11:32) Reagovat
Moc děkuju...tohle je dobrá stránka na referáty..
Sandra, (01. 08. 2013 06:11) Reagovat
Z uvedených zdrojů vitamínu A jich hodně nemusím a téměř nekonzumuju, ale snad nedostatek nemám.
Nový příspěvek
Copyright 2006–2024 © Vitamín-A.cz
Kontakty